5 Rețete de ciulama de pui

5 Rețete de ciulama de pui

Cu siguranță, ciulamaua de pui este una dintre cele mai delicioase și căutate rețete din bucătăria românească. Această mâncare cremoasă și bogată în arome este perfectă pentru o cină savuroasă alături de familie și prieteni.

Rețeta Clasică de Ciulama de Pui

Ingrediente:

  • 1 kg de piept de pui, tăiat în bucăți
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
  • 200 ml smântână
  • 2 linguri de ulei sau unt
  • 2 linguri de făină
  • 200 ml apă sau supă de pui
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură

Instrucțiuni:

  • Într-o tigaie sau cratiță mare, încălzește uleiul sau untul la foc mediu. Adaugă bucățile de pui și rumenește-le până devin aurii. Scoate-le din tigaie și pune-le deoparte.
  • În aceeași tigaie, adaugă ceapa tocată și călește-o până devine moale și aurie. Adaugă usturoiul și călește-l pentru încă 1-2 minute.
  • Presară făina peste ceapă și usturoi și amestecă bine pentru a forma o pastă. Gătește pasta de făină timp de 2-3 minute pentru a elimina gustul de făină brută.
  • Întoarce carnea de pui rumenită în tigaie și amestecă totul împreună.
  • Adaugă apă sau supă de pui și amestecă până se formează un sos omogen. Lasă-l să fiarbă și să se îngroașe timp de 10-15 minute.
  • Adaugă smântâna și amestecă bine. Continuă să gătești ciulama la foc mic pentru încă 10 minute, amestecând din când în când.
  • Condimentează cu sare și piper după gust.
  • Servește această ciulama de pui caldă, garnisită cu pătrunjel proaspăt tocat. Poate fi însoțită de mămăligă, cartofi sau paste.

Rețetă de Ciulama de Pui cu Ciuperci

Ingrediente:

  • 1 kg de piept de pui, tăiat în bucăți
  • 200 g ciuperci, tăiate felii
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
  • 200 ml smântână
  • 2 linguri de ulei sau unt
  • 2 linguri de făină
  • 200 ml apă sau supă de pui
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură

Instrucțiuni:

  • Urmează aceeași procedură ca în rețeta clasică de ciulama de pui până când ajungi la etapa 4.
  • Adaugă ciupercile feliate și călește-le până se înmoaie și se rumenesc.
  • Continuă cu restul rețetei, adăugând apă sau supa de pui, smântâna și celelalte ingrediente conform instrucțiunilor anterioare.

Rețeta de Ciulama de Pui cu Mămăligă

Ingrediente pentru mămăligă:

  • 1 ceașcă de făină de porumb
  • 3 căni de apă
  • 1 linguriță de sare

Cele mai citite articole

Instrucțiuni pentru mămăligă:

  • Adaugă făina de porumb și sarea în apă și amestecă bine.
  • Pune amestecul la fiert la foc mediu, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor.
  • Redu focul la minim și gătește mămăliga timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când devine groasă și se desprinde ușor de pereții cratiței.
  • Scoate mămăliga din cratiță și așaz-o pe o suprafață plană. Tai-o în bucăți sau felii și servește-o alături de ciulama de pui.

Rețetă de Ciulama de Pui cu Roșii și Ardei

Ingrediente:

  • 1 kg de piept de pui, tăiat în bucăți
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 ardei grași (roșu și verde), tăiați cuburi
  • 400 g de roșii tocate sau roșii proaspete, tăiate cuburi
  • 200 ml smântână
  • 2 linguri de ulei sau unt
  • 2 linguri de făină
  • 200 ml apă sau supă de pui
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură

Instrucțiuni:

  • Urmează aceeași procedură ca în rețeta clasică de ciulama de pui până când ajungi la etapa 4.
  • Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine moale și aurie. Adaugă apoi usturoiul și călește-l timp de încă 1-2 minute.
  • Adaugă ardeii cuburi și roșiile tăiate în cratiță și gătește-le până când devin moi și eliberează aromele.
  • Continuă cu restul rețetei, adăugând apă sau supă de pui, smântâna și celelalte ingrediente conform instrucțiunilor anterioare. Condimentează cu sare și piper după gust.
  • Servește ciulamaua de pui cu roșii și ardei caldă, garnisită cu pătrunjel proaspăt tocat.

Rețetă de Ciulama de Pui cu Boabe de Porumb:

Ingrediente:

  • 1 kg de piept de pui, tăiat în bucăți
  • 2 cepe mari, tocate fin
  • 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
  • 200 ml smântână
  • 2 linguri de ulei sau unt
  • 2 linguri de făină
  • 200 ml apă sau supă de pui
  • 1 cană de boabe de porumb
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt tocat pentru garnitură

Instrucțiuni:

  • Urmează aceeași procedură ca în rețeta clasică de ciulama de pui până când ajungi la etapa 4.
  • Adaugă ceapa tocată și călește-o până devine moale și aurie. Adaugă apoi usturoiul și călește-l timp de încă 1-2 minute.
  • Presară făina peste ceapă și usturoi și amestecă bine pentru a forma o pastă. Gătește pasta de făină timp de 2-3 minute pentru a elimina gustul de făină brută.
  • Întoarce carnea de pui rumenită în tigaie și amestecă totul împreună.
  • Adaugă apă sau supă de pui și amestecă până se formează un sos omogen. Lasă-l să fiarbă și să se îngroașe timp de 10-15 minute.
  • Adaugă smântâna și șampițele de porumb. Continuă să gătești ciulama la foc mic pentru încă 10 minute, amestecând din când în când.
  • Condimentează cu sare și piper după gust.
  • Servește ciulamaua de pui cu boabe de porumb caldă, garnisită cu pătrunjel proaspăt tocat.

Aceste rețete adaugă un twist interesant la clasica ciulama de pui și pot fi o alegere minunată pentru o cină specială sau pentru a impresiona oaspeții. 

Cele mai citite articole

CATEGORIES
Share This