
Sa ti se faca dor – versuri
Sa ti se faca dor – Adrian Paunescu
Sa ti se faca dor
De oameni frumosi
De oameni care privesc inainte
De ochii clari si curati
Ca un cer senin de vara
Sa ti se faca dor
De ai tai parinti
De razele diminetii
Ce iti mangaie fata
Si de vantul ce adie usor
Sa ti se faca dor
De clipele de liniste
Petrecute la fereastra
Cu gândurile alunecând lin
Ca norii pe cer
Sa ti se faca dor
De râsul copiilor
De bucuria lor simplă
De inocenta lor pură
Care iti umple sufletul
Sa ti se faca dor
De ce ai iubit
Si ai pierdut
De momentele trecatoare
Ce sunt acum amintiri
Analiza si Interpretare
Versurile poeziei „Sa ti se faca dor” de Adrian Paunescu reusesc sa creeze un tablou sensibil si profund al dorului, un sentiment universal pe care fiecare dintre noi l-a experimentat in diferite momente ale vietii. Aceasta poezie nu doar ca ne poarta intr-o lume a amintirilor, dar ne si reaminteste de lucrurile simple si frumoase care, desi par banale, au o valoare inestimabila in viata noastra.
In prima strofa, poetul ne invita sa ne amintim de oamenii frumosi, cei care privesc inainte cu speranta si curaj. Acestia sunt oamenii care au o claritate in privire, asemanatoare cerului senin, oameni care aduc cu ei lumina si optimism. Aici, Paunescu sugereaza ideea ca frumusetea adevarata vine din interior si ca aceasta are puterea de a ne inspira si de a ne schimba perspectiva asupra vietii.
A doua strofa ne intoarce in timp, catre parinti si catre razele diminetii care simbolizeaza inceputurile, puritatea si promisiunea unei noi zile. Parintii sunt figura centrala a sigurantei si a iubirii neconditionate, iar dorul de ei este un dor adanc, visceral. Poetul foloseste imagini simple, dar puternice, pentru a evoca acest sentiment profund de lipsa si nostalgie.
In stropile urmatoare, Paunescu vorbeste despre momentele de liniste si contemplatie petrecute la fereastra, sugerand o stare de introspectie si auto-reflectie. Aceasta liniste este comparata cu norii care aluneca lin pe cer, evocând ideea de pace interioară și echilibru.
Copilaria si inocenta sunt teme frecvent intalnite in operele lui Paunescu. In cea de-a patra strofa, poetul ne indreapta atentia catre rasul copiilor, care aduce cu sine bucurie pura si neconditionata. Aceasta evocare a inocentei copilariei ne reaminteste de momentele cand viata era simpla si plina de posibilitati.
In ultima strofa, poetul vorbeste despre iubirile pierdute si despre momentele trecatoare ale vietii care devin amintiri pretioase. Aceasta parte a poeziei exprima ideea ca desi am pierdut anumite lucruri sau persoane, acestea continua sa traiasca in amintirile noastre si sa ne modeleze existenta.
Adrian Paunescu reuseste sa transmita prin poezie un mesaj profund despre importanta rememorarii si a recunoasterii valorii lucrurilor simple din viata noastra. „Sa ti se faca dor” devine astfel un imn al nostalgiei, un apel catre sufletul nostru de a nu uita ceea ce conteaza cu adevarat. Poezia ne incurajeaza sa ne reconectam cu esenta noastra si sa apreciem fiecare moment, fiecare persoana si fiecare experienta care ne-a influentat parcursul vietii.