4 mituri demontate despre carnea de porc

4 mituri demontate despre carnea de porc

Statisticile arata ca romanii sunt unii dintre cei mai mari consumatori de carne de porc din Europa. Pur si simplu adora carnea de porc, fie ca vorbim despre friptura, cotlet, sunca, bacon, coaste sau muschiulet. Cu toate acestea, cand vine vorba despre consumul carnii de porc auzim frecvent ca nu este cea mai sanatoasa carne si ca ar trebui sa o evitam.

Daca te vei interesa mai bine, vei afla ca toate aceste pareri provin de la cateva mituri stupide legate de carnea de porc. Iata cateva dintre ele!

Mitul nr. 1: Trebuie sa gatesti carnea de porc foarte bine, astfel incat sa nu ramana nicio parte roz.

Realitatea: Carnea de porc este mai slaba decat era acum 15 ani si este foarte usor de gatit. Cele mai multe preparate (cotlet, pulpa etc.) trebuie gatite la 140 de grade, dupa care trebuie sa le lasi sa se „odihneasca” vreo 3 minute. Carnea de porc tocata, la fel ca si alte tipuri de carne tocata, trebuie sa fie gatita la 160 de grade.

Mitul nr. 2: Porcii sunt murdari.

Cele mai citite articole

Realitatea: Nu este adevarat. Porcii adora de fapt sa fie curati. Cand ii vedeti ca se baga in noroi sa stiti ca fac asta pentru a se racori si a se proteja de soare. Este adevarat ca in cotetele porcilor gasim si destula mizerie, insa in fermele bine organizate podelele cotetelor sunt realizate din gratare pentru ca fecalele porcilor sa se adune sub aceste gratare, de unde sunt apoi stranse si folosite ca ingrasamant in agricultura. De exemplu, fecalele de porc sunt un excelent ingrasamant pentru culturile de porumb.

Mitul nr. 3: Toata carnea de porc este bogata in grasimi si trebuie evitata.

Realitatea: De fapt, exista 7 preparate din carne de porc care contin mai putine grasimi decat pieptul de pui fara piele. Printre cele mai sanatoase regasim cotletul de porc, baconul si fileul de porc. Desigur, asta daca nu cumva gatiti cu adaos de grasime sau alte ingrediente care ar schimba profilul.

Mitul nr. 4: Carnea de porc este singura carne care poate contine un parazit care provoaca trichineloza.

Realitatea: Timpurile s-au schimbat, nu folosim coduri de tip Morse sau masini de scris pentru a comunica. Tot asa nu mai exista multi fermieri care hranesc porcii cu  mizerii si resturi. Marile ferme, asa cum este si Porcellino Grasso, apartinand Carmistin, al treilea cel mai mare producator de pe piata romaneasca, porcii beneficiaza de tehnologii moderne, cu sisteme de hrana si adapare automatizate.

Carmistin a intrat pe piata porcina din Romania in anul 2010 si si-a consolidat pozitia, devenind al treilea cel mai mare producator de porci de pe piata romaneasca, avand 100% capital romanesc. Linia de porc a grupului consta in 5 ferme (430.000 capete/an) si se bazeaza pe achizitionarea de purcei si plasarea lor intr-un program agricol propriu. Grupul achizitioneaza suine la o greutate medie de 25 -30 kg, procesul de ingrasare are loc in fermele proprii si dureaza pana la atingerea greutatii de 110 – 115 kg. Dupa atingerea greutatii vizate, animalele sunt vandute la abatoarele terte de pe piata locala. Procesul agricol urmeaza, in conditii complete de biosecuritate, standardele internationale de bunastare a suinelor, la care grupul a aderat voluntar.

Cele mai citite articole

CATEGORIES
Share This