Testele de coronavirus, acum la îndemâna oricui

Testele de coronavirus, acum la îndemâna oricui

Alături de diagnosticul RT-PCR, acum în toate regiunile țării au fost organizate centre medicale de testare rapidă pentru detectarea anticorpilor împotriva virusului Sars-Cov-2, care este agentul cauzal al bolii ce a speriat întreaga omenire: Covid-19.

Până de curând, astfel de teste imunocromatografice rapide erau utilizate doar în unitățile medicale pentru o verificare prealabilă a anticorpilor la persoanele suspecte că au avut sau mai au încă Covid-19, dar în prezent acestea sunt disponibile pentru toată lumea. Cât de exacte sunt ele și dacă există vreun sens în testarea în masă a populației se discută de către specialiști și nespecialiști cu multă febrilitate, dar categoric ele pot să fie făcute la cerere, contra cost, de către oricine, pentru că sunt asemănătoare unor teste de sarcină sau de gripă.

E bine de știut totuși în ce cazuri este important să se pună în evidență anticorpii împotriva COVID-19 printr-un  test pcr la urgență.

Cine ar trebui să efectueze teste rapide IgG și IgM în acest moment?

Testele rapide pentru coronavirus au o gamă largă de aplicații. Acestea sunt utilizate în principal în scopuri de diagnosticare, de exemplu, pentru a testa contactele de prim nivel, pacienții cu simptome ale bolii, precum și pentru a examina lucrătorii din domeniul sănătății care servesc direct pacienți cu COVID-19. Pot fi utilizate singure sau ca adaos la diagnosticul RT-PCR. Ele, recunosc unii specialiști, reprezintă un bun ajutor în monitorizarea cursului bolii, deoarece permit să se evalueze ușor procesul de vindecare.

Una dintre cele mai importante utilizări ale unor astfel de teste fulger este determinarea prezenței anticorpilor la pacienții care s-au recuperat deja după ce au avut boala în scopul supravegherii acestora.

Astfel, este posibil să se determine gradul de imunitate existent la un moment dat în rândul populației, iar acest lucru este important din punct de vedere științifico-statistic.

În plus, o persoană care s-a recuperat deja după ce a avut coronavirus poate deveni donator de plasmă dacă mai există anticorpi în sângele său. O persoană care a făcut față bolii datorită imunității sale bune va ajuta în mod cert pe cineva care are imunitate mai slabă și nu poate face față infecției fără un ajutor din afară.

Unii oameni de știință speră că după ce 70% din populație va fi infectată cu Sars-Cov-2 (chiar dacă va avea sau nu simptome), se va forma imunitate la nivel general, ceea ce va preveni răspândirea în continuare a infecției. Alții consideră că această imunitatea nu se va dezvolta natural, doar vaccinul va stopa boala, dar până anul viitor nu există nicio șansă că se va găsi acel vaccin-minune sigur, fără efecte negative care să fie administrat populației.

Cum diferă testarea rapidă IgG și IgM de diagnosticul cu testarea RT- PCR?

Cele mai citite articole

Pur și simplu sunt principii complet diferite după care funcționează testele pentru diagnosticarea infecției cu coronavirus.

Cu metoda RT-PCR, agentul cauzal al bolii este determinat direct, adică se pune în evidență ARN-ul Sars-Cov-2.

În schimb, conform rezultatelor testării exprese, este posibil doar ca să se constate prezența sau absența anticorpilor împotriva acestui virus în sângele pacientului după ce boala a trecut sau este deja în desfășurare, după minim o săptămână de la infectare.

Cât de precise sunt testele rapide pentru coronavirus?

Fiecare test este caracterizat prin două elemente esențiale: sensibilitatea diagnosticului și specificitatea diagnosticului. La acestea se mai adaugă și acuratețea.

Sensibilitatea testelor implică capacitatea unei metode de a da un rezultat corect, pozitiv. Mai simplu spus, gradul de probabilitate ca o persoană bolnavă să fie evidențiată ca pozitivă de o anumită boală.

Specificitatea diagnosticului este capacitatea unei metode de a preveni un rezultat fals pozitiv în absența unei anumite boli.

Sensibilitatea și specificitatea sunt verificate prin compararea metodei rapide cu metoda de referință RT-PCR. În comparație cu RT-PCR, sensibilitatea și specificitatea testelor rapide imunocromatografice disponibile sunt extrem de bune.

În urma studiului clinic, conform celor de la OK Medical, producătorul testelor fulger pe care ei le comercializează a raportat următoarele rezultate pentru IgM/IgG: sensibilitate 97,6%; specificitate 100%; acurateţe 98,8%.

În aceste condiții, nu-i așa că te-ai decis și tu ca să te testezi? Dacă da, intră pe okmedical.ro pentru detalii.

Cele mai citite articole

CATEGORIES
Share This