Profesorii se mobilizeaza de greva

Profesorii se mobilizeaza de greva

Profesorii se mobilizeaza in toata tara pentru inceperea actiunilor de protest, fiind nemultumiti de cresterea salariala de doar 12,37 acordata miercuri de Executiv. Mai mult, Hotararea a fost adoptata de Guvern fara ca negocierile dintre sindicatele din invatamant si ministrul Cristian Adomnitei sa se fi finalizat. Presedintii FEN, FSLI si FSI „Spiru Haret” au comunicat filialelor din tara intreaga situatie si asteapta decizia acestora.

Oferta mincinoasa

La solicitarea dascalilor de crestere a salariilor cu 50% in acest an, seful Educatiei a venit, recent, cu o oferta de 6% de la 1 aprilie si inca 9% de la 1 octombrie, acordarea acestui din urma procent fiind, insa, conditionata de realizarea principalilor indicatori macroeconomici pe 2008. In caz contrar, cresterea va fi de 6%. Ce i-a scos din sarite cel mai mult pe dascali a fost pacaleala transmisa de Adomnitei catre mass-media: inca o crestere salariala de 10%, incepand cu 1 ianuarie 2008, pentru intregul personal din invatamant – didactic (mai putin gradul I), nedidactic si auxiliar. De fapt, acest procent fusese acordat de Parlament inca de anul trecut, de la 1 ianuarie 2007, fara a se regasi, insa, in lefurile dascalilor decat in mod discriminatoriu: FEN a dat in judecata Ministerul Educatiei si a castigat in instanta acest drept pentru cei 10.000 de sindicalisti pe care ii reprezinta. Membrii celorlalte sindicate nu l-au primit.

„Nu ne grabim cu protestele, avem grija sa respectam toate prevederile legale, pentru ca nu vrem sa-i dam ministrului Adomnitei sansa sa faca spectacolul pe care il face ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care ameninta cu catuse, cu puscarie, cu impuscat in piata publica s.a. – atitudine tipica Romaniei anilor ’50, nu a anului de gratie 2008. Guvernul Tariceanu incearca inca o data sa ne pacaleasca, dupa ce pentru Sanatate a asigurat o crestere a veniturilor de 30%. Cu un buget pentru Educatie de 6% din PIB in 2008, cresterea salariala este mult mai mica decat cea din 2007, cand bugetul a fost cu putin peste 5%”, ne-a declarat Catalin Croitoru, liderul FEN.

Cele mai citite articole

„Ministrul Educatiei continua sa-si bata joc de salarizarea personalului din invatamant. Oferta guvernamentala nu poate fi calificata decat penibila, iar FSI „Spiru Haret” a respins-o fara echivoc. Asteptam reactia colegilor din tara, pentru declansarea actiunilor de protest, ce vor culmina cu greva generala si cu boicotarea examenelor nationale din acest an scolar”, ne-a declarat, la randul sau, Marius Nistor, presedintele executiv al federatiei.

La periferia sistemului bugetar

Reprezentantii FSLI considera si ei oferta Guvernului ca fiind insuficienta si discriminatorie, chiar in interiorul sistemului bugetar.

„Marginalizati din nou de catre Guvernul Romaniei, salariatii din invatamant raman, in anul 2008, cu cele mai mici majorari salariale. Aceasta demonstreaza, inca o data, ca, pentru politicieni, invatamantul si salariatii lui sunt utili doar ca slogan in campania electorala. In aceste conditii, FSLI a respins oferta, Colegiul National al Liderilor urmand sa stabileasca formele de actiune sindicala la care vom recurge”, ne-a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI.

Cele mai citite articole

CATEGORIES
Share This