Sezonul alergiilor: 8 recomandări pentru a-i face față cu brio

Sezonul alergiilor: 8 recomandări pentru a-i face față cu brio

Sezonul alergiilor: 8 recomandări pentru a-i face față cu brio

Alergiile sezoniere apar mai ales primăvara, vara și în prima parte a toamnei. Acestea sunt cauzate în general de polen și iarbă, însă acarienii, mucegaiul și părul  de animale sunt alți triggeri comuni. Principalele simptome includ congestie nazală, înroșirea ochilor, mâncărime la nivelul nasului, ochilor și în gât, strănut și rinoree. Atunci când apar aceste simptome, vizita la medic este necesară pentru a diferenția alergia de o infecție respiratorie. Iată ce poți face pentru a gestiona cu succes alergiile de sezon. 

Urmărește prognoza pentru polen și vânt

Prognoza meteo arată inclusiv nivelul de polen din aer în funcție de zi sau de momentul zilei. Atunci când acesta este ridicat, este indicat să nu ieși din casă. Programează-ți activitățile de exterior în perioade în care cantitatea de polen din aer este scăzută. De asemenea, ține cont de prognoza pentru vânt, pentru că acesta răspândește polenul. Un moment favorabil pentru a ieși din casă este după o zi ploioasă.

Ține ferestrele închise

Pentru a preveni intrarea alergenilor în casă, este recomandat să menții ferestrele închise. Acest lucru trebuie luat în considerare mai ales atunci când bate vântul sau când nivelul de polen din mediu este ridicat. 

Folosește aer condiționat/plase speciale/purificator aer

Chiar dacă este indicat să ții ferestrele închise, casa trebuie în continuare aerisită. Ce variante ai:

  • Aer condiționat cu filtru HEPA (care reține polenul și alte particule)
  • Plase de geam pentru polen, care filtrează aerul
  • Purificator de aer cu filtru HEPA

Nu-ți atinge fața în timpul grădinăritului

Dacă este necesar să practici activități de grădinărit, este foarte important să eviți atingerea feței (mai ales a nasului și ochilor). Acest lucru previne transferarea alergenilor. 

Fă duș imediat ce intri în casă

După ce intri în casă, fă duș cât mai repede și schimbă-te în haine curate. Polenul poate rămâne în păr și pe haine, iar apoi poate fi transferat pe lenjeriile de pat sau pe canapea. 

Cere recomandarea medicului 

Medicul îți poate recomanda medicamente pentru alergii, cum ar fi decongestionante nazale sau antihistaminice. De asemenea, sunt disponibile o serie de suplimente ce pot reduce simptomele alergiilor. Totuși, trebuie să ai în vedere faptul că nu există suficiente studii care să confirme eficiența suplimentelor alimentare în alergii. 

Încearcă irigarea nazală

Irigarea nazală cu apă salină poate fi un remediu eficient pentru ameliorarea congestiei și mâncărimilor nazale. De asemenea, ajută la îndepărtarea urmelor de polen din căile nazale. Aceasta se efectuează folosind un irigator nazal special, pe care îl poți găsi în farmacii. Poți face și gargara cu apă sărată, pentru ameliorarea inflamației de la nivelul gâtului. 

Ia măsuri de precauție la exterior

Activitățile de exterior ar trebui evitate pe cât de mult posibil, mai ales atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile. Totuși, poți apela la o serie de măsuri de precauție, pentru a minimiza expunerea la polen:

  • Poartă o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare – acest lucru împiedică contactul polenului cu ochii.
  • Poartă o mască facială medicală de protecție ffp2, care filtrează aerul. 

Așadar, simptomele alergiilor sezoniere pot fi gestionate, cu ajutorul acestor măsuri simple. Nu uita să te adresezi medicului, pentru un diagnostic corect.  

CATEGORIES
Share This