Cum recunosti un diamant adevarat?

Trebuie sa stii ca modelele de inele cu diamante au pietre taiate. Diamantele sunt scoase din mina, curatate si lustruite, iar produsul final este unul care straluceste fenomenal. 

Cum recunosti un diamant adevarat?

Mai jos am pregatit o lista cu proprietatile de baza ale diamantelor. Aceasta cunoastere valoroasa a diamantelor iti va permite sa distingi clar intre un zirconiu stralucitor si un diamant. Cu aceste cunostinte vei putea ca sa recunosti fara ezitare piatra pretioasa naturala de cea artificiala.

Duritatea diamantelor

Diamantele sunt cele mai dure minerale din lume (duritatea Mohs este de 10). 

In cuvinte simple, aceasta inseamna ca un diamant poate sa fie zgariat doar cu un alt diamant. O duritate atat de mare a diamantelor este marele lor avantaj cand sunt montate in bijuterii. 

Odata cumparate, bijuteriile cu diamante nu se degradeaza niciodata. Un diamant va arata intotdeauna ca nou (evident, atata timp cat nu il zgariam cu un alt diamant!). Daca te intrebi daca piatra ta este un diamant natural, acorda atentie eventualelor zgarieturi. Daca o piatra are zgarieturi pe suprafata, aproape sigur ca nu este un diamant. Aceasta este una dintre modalitatile de baza de a afla cum sa recunoasti un diamant intr-un inel.

Care este diferenta dintre un diamant si un briliant?

Bijutierii primesc mereu din partea clientilor intrebare: “Care este diferenta dintre un diamant si un briliant?”

Diamantul este o piatra pretioasa, in vreme ce “briliant” este numele unui tip de taiere a pietrelor pretioase. Un briliant inseamna pur si simplu un diamant taiat in 57 de fatete.

Culoarea diamantelor

Diamantele  sunt in mare parte albe, desi pot avea si alte culori: maro, portocaliu, galben, verde, albastru, roz si chiar alte culori. Cu toate acestea, diamantele colorate sunt foarte rare si extrem de scumpe. 

Specialistii internationali estimeaza ca doar 1 din 10.000 de diamante extrase este un diamant colorat. Cu cat nuanta este mai rara, cu atat diamantul este mai valoros. Daca dai peste o bijuterie cu o piatra colorata, poate fi un diamant. Aminteste-ti totusi ca bijuteriile cu diamante colorate sunt de obicei chiar mai scumpe decat bijuteriile cu diamante albe si nu se gasesc chiar la orice magazin de podoabe de cartier.

Incluziunile din diamante

Diamantele sunt un roci naturale si de aceea marea majoritate a acestora prezinta imperfectiuni, adica incluziuni. 

Incluziunile de diamant sunt defecte formate in mod natural care sunt vizibile in interiorul diamantelor cu ochiul liber sau cel mai bine cu ajutorul unei lupe cu marire de macar 20-30 de ori. Produsele artificiale au o structura perfecta si nu au incluziuni interne. Aceasta este o alta metoda foarte populara care iti permite sa identifici un diamant adevarat chiar la tine acasa.

Metoda 4C 

Bijutierii din intreaga lume folosesc o metoda cunoscuta sub numele de metoda 4C pentru a determina cu exactitate calitatea diamantelor. Este o abreviere a primelor litere din patru cuvinte englezesti  (carat wheight, colour, clarity, cut) care in traducere inseamna:

  • caratele (carate – unitate pentru determinarea greutatii);
  • culoarea (nuanta);
  • claritatea (puritate);
  • taietura.

Aceste patru informatii de baza despre diamante sunt intotdeauna incluse in certificatul care vine cu bijuteriile cu diamante pe care le cumperi si magazinele autorizate.

Certificatul de garantie

Cand cumpari inele cu diamante, vei primi intotdeauna un certificat de autenticitate a pietrei. Este un document care contine informatii despre parametrii de baza ai diamantelor care se afla montate in bijuteriile pe care le-ai achizitionat. Certificatul trebuie sa contina informatii precum:

– greutatea, culoarea, puritatea si calitatea pietrelor de slefuit (adica informatii despre 4C);

– informatii despre numarul de diamante;

– numarul diamantului (daca are unul) sau dimensiunile acestuia. 

Daca nu primesti certificat cand cumperi bijuterii cu diamante inseamna ca cineva a incercat sa te insele. Aceasta este o metoda foarte simpla care va arata cum sa identifici un diamant intr-un inel.

Cel mai bine este sa cumperi inele cu diamante de la Kara Diamond, pentru ca asa vei fi sigur 100% de bijuteria pe care o achizitionezi!

CATEGORIES
Share This