Fațetele dentare – ce trebuie să știi despre această procedură

Fațetele dentare – ce trebuie să știi despre această procedură

Un zâmbet strălucitor și sănătos este una dintre cele mai apreciate caracteristici ale unei persoane. Cu toate acestea, nu toată lumea se poate mândri cu dinții lor perfect aliniați și strălucitori. Din fericire, medicina dentară modernă oferă o serie de opțiuni pentru îmbunătățirea esteticii dentare, iar fațetele dentare sunt una dintre acestea.

Ce Sunt Fațetele Dentare?

Fațetele dentare, cunoscute și sub denumirea de fațete dentare ceramice sau fațete de porțelan, sunt o procedură dentară cosmetică utilizată pentru a îmbunătăți aspectul dinților. 

Acestea sunt o soluție excelentă pentru persoanele care au dinți decolorați, spații între dinți, dinți ciobiti sau formați necorespunzător, precum și pentru cei care doresc să-și corecteze ușor alinierea dinților fără a apela la aparate ortodontice.

Fațetele dentare constau în înlocuirea stratului superficial al dinților cu o înveliș ceramic subțire și personalizat. Acest înveliș este proiectat pentru a se potrivi perfect cu forma și culoarea dinților existenți, obținând astfel un aspect natural și armonios.

Procedura de Aplicare a Fațetelor Dentare

Cele mai citite articole

Procesul de aplicare a fațetelor dentare implică mai multe etape, iar colaborarea strânsă cu un medic dentist este esențială pentru a obține rezultatele dorite. Iată cum decurge procedura:

 • Consultarea inițială: Primul pas este consultarea inițială cu medicul dentist. În timpul acestei consultații, veți discuta despre obiectivele dvs. estetice și medicul va evalua starea generală a dinților și gingiilor. În funcție de această evaluare, se va decide dacă fațetele dentare sunt potrivite pentru dumneavoastră.
 • Pregătirea dinților: Dacă se decide că fațetele dentare sunt o opțiune adecvată, medicul va începe să pregătească dinții. Acest proces implică îndepărtarea unei mici cantități din stratul superficial al dinților pentru a face loc fațetelor. Această etapă este necesară pentru a asigura o aplicare corectă și pentru a evita ca fațetele să pară prea voluminoase.
 • Luarea amprentelor: După pregătirea dinților, medicul va lua amprente ale acestora pentru a crea fațetele dentare personalizate. Aceste amprente sunt trimise în laboratorul dentar, unde tehnicianul dentar le va utiliza pentru a construi fațetele din ceramică sau porțelan.
 • Aplicarea temporară: Până când fațetele permanente sunt gata, veți purta temporar fațete dentare pentru a vă proteja dinții pregătiți. Aceste temporare vor avea forma și culoarea fațetelor permanente și vă vor permite să vă adaptați la noua dvs. estetică.
 • Aplicarea definitivă: După finalizarea fațetelor permanente, acestea sunt verificate pentru a se asigura că se potrivesc perfect dinților dvs. și că nuanța lor este în concordanță cu cea a dinților naturali. Apoi, medicul le va lipi în mod permanent pe dinții pregătiți cu ajutorul unui ciment special. Procesul se încheie cu o polizare atentă pentru a asigura un aspect impecabil și pentru a preveni orice iritații ale gingiilor.
 • Finalizarea și sfaturi de îngrijire: După aplicarea fațetelor permanente, medicul vă va oferi sfaturi cu privire la îngrijirea lor și la menținerea sănătății orale pe termen lung. Este important să continuați să vă efectuați igiena orală regulată și să evitați obiceiurile care pot afecta fațetele, cum ar fi mușcatul unghiilor sau utilizarea dinților pentru a deschide ambalaje.

Avantaje ale Fațetelor Dentare

 • Aspect estetic îmbunătățit: Fațetele dentare oferă un zâmbet strălucitor și uniform, ascunzând imperfecțiunile dinților naturali.
 • Conservarea dinților: În comparație cu alte proceduri cosmetice, cum ar fi coroanele dentare, fațetele dentare implică îndepărtarea unei cantități mai mici de dinții naturali, păstrând mai multă structură dentară sănătoasă.
 • Durabilitate: Fațetele dentare din ceramică sau porțelan sunt rezistente la decolorare și păstrează aspectul lor timp îndelungat.
 • Rezistență la pete: Ceramica și porțelanul sunt rezistente la petele cauzate de alimente și băuturi, ceea ce face ca fațetele dentare să fie ușor de întreținut.
 • Procedură rapidă: Fațetele dentare pot fi aplicate relativ rapid, oferind rezultate vizibile într-un timp scurt.

Dezavantaje ale Fațetelor Dentare

 • Ireversibilitate: După pregătirea dinților pentru aplicarea fațetelor, această procedură este ireversibilă. Dinții nu pot fi readuși la starea lor naturală.
 • Cost: Multe persoane se întreabă cât costă o fațetă dentară, deoarece fațetele dentare pot fi costisitoare, iar prețul poate varia în funcție de numărul de fațete necesare și de locația geografică. Astfel de informații vei putea afla adresându-te cabinetului care te interesează.
 • Sensibilitate temporară: După aplicarea fațetelor dentare, unii pacienți pot experimenta o sensibilitate temporară la căldură și la frig, deoarece dinții lor naturali au fost pregătiți.
 • Necesitatea de a evita anumite alimente: Pentru a prelungi durata de viață a fațetelor dentare, este recomandat să evitați alimentele și obiceiurile care pot cauza deteriorarea lor, cum ar fi mușcatul unghiilor sau mestecarea obiectelor tari.

Cine Este Candidat Potrivit Pentru Fațete Dentare?

Fațetele dentare sunt o opțiune excelentă pentru mulți pacienți, dar nu sunt potrivite pentru toată lumea. Candidații potențiali trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • Să aibă dinți sănătoși și gingii în stare bună.
 • Să aibă o igienă orală corespunzătoare și să fie dispuși să continue să aibă grijă de dinții lor după aplicarea fațetelor.
 • Să aibă așteptări realiste cu privire la rezultatele procedurii.
 • Să fie dispuși să se supună procedurii ireversibile.

Este important să discutați cu medicul dentist pentru a determina dacă sunteți un candidat potrivit pentru fațetele dentare și pentru a discuta alternativele, dacă este cazul.

Îngrijirea După Aplicarea Fațetelor Dentare

Îngrijirea corectă a fațetelor dentare este esențială pentru menținerea lor pe termen lung. Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea după aplicarea fațetelor:

 • Igiena orală riguroasă: Continuați să vă periați dinții de cel puțin două ori pe zi și să utilizați ața dentară zilnic pentru a preveni acumularea de plăci dentare și gingivite.
 • Evitați obiceiurile dăunătoare: Evitați mestecatul unghiilor, deschiderea ambalajelor cu dinții și alte obiceiuri care pot cauza deteriorarea fațetelor dentare.
 • Evitați alimentele și băuturile care pot colora: Anumite alimente și băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu și tutunul, pot cauza decolorarea fațetelor dentare. Evitați-le sau consumați-le cu moderație.
 • Vizite regulate la dentist: Programați vizite regulate la dentist pentru curățarea profesională și evaluarea stării generale a sănătății orale.

Concluzie

Fațetele dentare reprezintă o opțiune excelentă pentru cei care doresc să obțină un zâmbet perfect și să corecteze imperfecțiunile dentare. Cu o procedură relativ rapidă și rezultate estetice remarcabile, fațetele dentare au câștigat popularitate în rândul pacienților din întreaga lume.

Cele mai citite articole

CATEGORIES
Share This