Proteza scheletată: o soluție la îndemână pentru completarea dinților lipsă

Proteza scheletată: o soluție la îndemână pentru completarea dinților lipsă

Protezele cu cadru sunt una dintre modalitățile de completare a dinților lipsă. Confortul de a purta o proteză cadru este mai mare decât în ​​cazul unei proteze tradiționale acrilice, dar mai puțin decât să ai coroane sau poduri.

La ce folosește o proteză cadru?

Protezele scheletice sunt umpluturi protetice pentru lipsa dinților și aparțin protezelor amovibile. Acestea sunt utilizate în cazul pierderii parțiale a dinților cauzate de carii sau boli parodontale. Proteza cadru este formată din elemente metalice acoperite cu acril. Este atașată la dinții rămași în cavitatea bucală cu ajutorul unor cleme și elemente de fixare. 

Fiecare proteză cadru este realizată individual pentru un anumit pacient, ținând cont de structura cavității bucale și de numărul de dinți rămași în ea. Funcția unei proteze cadru este de a permite pacientului să mănânce și să mestece alimente. 

Protezele scheletice: acestea transferă forțele eliberate la mestecarea alimentelor pe dinții rămași – modul lor de funcționare este mai asemănător cu sistemul fiziologic din cavitatea bucală decât în ​​cazul protezelor acrilice.

Proteza cadru – indicații pentru purtarea protezelor cadru

Pierderea unuia sau mai multor dinți necesită înlocuirea lor, nu numai din motive estetice, ci și din cauza modificărilor nefavorabile ale sistemului osos al maxilarului. Protetica dentară oferă multe posibilități de reconstituire a circumstanțelor pierdute ale dinților. O soluție este o proteza scheletata. Aceasta se utilizează în cazul lipsei parțiale a dinților la pacienții pentru care este imposibil să se umple cavitățile cu coroane sau punți.

Cele mai citite articole

Lipsa dinților poate provoca nu numai nereguli în mușcătura și poziția dinților, ci și durere la nivelul articulațiilor temporal-mandibulare. Dinții rămași pot fi, de asemenea, utilizați excesiv. De aceea, se recomandă umplerea cavității cât mai curând posibil.

Avantajele și dezavantajele protezelor cu cadru

Pacienții care folosesc proteze cu cadru susțin că este o soluție mai convenabilă decât protezele acrilice. Utilizarea protezelor scheletice metalice le face mai mici și mai confortabile de utilizat. De asemenea, au o stabilitate mai mare, ceea ce face mult mai ușor să vorbești și să mănânci alimente tari. 

O proteză cadru realizată și montată corespunzător este, de asemenea, mai ușor de păstrat curată decât o proteză acrilică, ceea ce reduce riscul de infecție în gură. O proteză scheletică , datorită elementelor metalice utilizate în ea, este, de asemenea, mai durabilă decât o proteză din acril.

Dezavantajele protezelor acrilice includ cleme metalice și elemente de susținere – unele dintre ele pot fi vizibile, ceea ce afectează estetica și aspectul pacientului. Pacienții cred, de asemenea, că podurile sunt o soluție mult mai bună. Cu toate acestea, protezele scheletice sunt considerate de majoritatea utilizatorilor ca fiind cea mai bună soluție atunci când vine vorba de restaurări protetice amovibile.

De asemenea, trebuie adăugat că medicul dentist decide despre posibilitatea utilizării unei proteze cadru pe baza evaluării condițiilor din cavitatea bucală a pacientului. Deci, se poate dovedi că nu va fi posibilă aplicarea unei astfel de soluții.

Cele mai citite articole

CATEGORIES
Share This