Ce este vanatoarea si cum poti vana in siguranta?

Ce este vanatoarea si cum poti vana in siguranta?

Fiecare tara are mai multe reguli pentru siguranta in ceea ce priveste vanatoarea. Regulamentul este valabil pentru toti vanatorii care actioneaza pe teritoriul tarii respective si trebuie citite in prealabil.

Desi asociatiile sau societatile, inclusiv municipalitatile sau statul, pot fi proprietari de terenuri de vanatoare, este clar ca actul de vanatoare nu poate fi efectuat de aceste entitati. Cainii vaneaza, dar din moment ce nu sunt supusi legii pentru ca nu au drepturi si obligatii ca oamenii, actiunea legala de vanatoare nu poate fi efectuata nici de caini.

Pentru aceasta activitate, sunt necesare echipamente vanatoare de buna calitate, care sa asigure protectia eficienta a vanatorului si a celorlalti participanti la vanatoare de pe teren. Prin urmare, se vor folosi culorile recomandate astfel incat vanatorul sa fie vizibil celorlalti pentru a evita accidentele.

Ce pot face vanatorii si ce pot utiliza?

Vanatoarea se poate face astfel:

  • Prin utilizarea elementelor artizanale (plase, capcane cu pedala, capcane simple, laturi);
  • Cu arme (de foc, arcuri sau arbalete);
  • Cu mijloace adecvate si permise (caini, soimi, cai, dihori, capcane mecanice). 

Astfel de mijloace, obiecte artizanale sau arme trebuie sa fie potrivite pentru vanatoare, ele trebuie sa serveasca acestei ativitati. Nu ar fi „potrivit”, ci chiar inutila, de exemplu, o capcana fara lat, o pusca fara piedica sau o pusca de razboi pentru vanatoare. Cele mai multe dintre aceste articole sau mijloace de vanatoare sunt interzise.

Cum se pot comporta vanatorii?

Cand animalele asupra carora vanatorul executa actiunea de vanatoare, adica atunci cand  animalele pe care vanatorul le cauta, le urmareste, le haituieste, le asteapta sau le impusca, sunt animale definite sau clasificate ca piese de vanatoare sau specii de vanatoare admise in aceasta activitate, vanatorul actioneaza legal. Listele animalelor clasificate ca piese de vanatoare sau specii de vanatoare sunt intocmite si publicate de comunitatile autonome.

Prin  actiunea de vanatoare, vanatorul intentioneaza sa ucida, sa isi insuseasca  sau sa ofere unei alte persoane piesele de vanatoare mentionate. Se poate  rezuma acest lucru spunand ca, pe scurt, este vorba despre insusirea piesei, vie sau moarta, conform regulamentului fondului de vanatoare. 

CATEGORIES
Share This