Cum să ai grijă de bateria unei mașini pe timp de iarna?

Cum să ai grijă de bateria unei mașini pe timp de iarna?

Ai observat că iernile de acum nu au nimic de-a face cu iernile de acum câțiva ani? Înghețul apare din ce în ce mai rar, la fel și zăpadă, iar Crăciunul seamănă mai mult cu Paștele. Clima ne răsfață, permite economisirea la încălzire și razele soarelui sunt tot mai prezente. Cu toate acestea, înghețurile pot fi oricum enervante. 

Un exemplu sunt geamurile mașinii înghețate dimineața. Al doilea este un motor care nu va porni . Și de unde vine această problemă? Datorită tratamentului necorespunzător al bateriei, ce este chiar mai predispusă la descărcare iarna. 

De ce bateria funcționează mai rău iarna?

În timpul înghețurilor, bateriile auto funcționează mult mai prost decât la temperaturi pozitive. De exemplu, la minus 10 grade Celsius, bateria are doar 80% din capacitatea sa electrică, iar la minus 25, chiar și 60%! Acest lucru se datorează faptului că temperaturile scăzute afectează negativ reacțiile chimice din baterie și reduc conductivitatea electrolitului . Acest lucru face ca bateria să stocheze mai puțină energie.

Iarna, problema de mai sus este însoțită și de rezistența motorului la pornirea mașinii și de o scădere a eficienței demarorului. Acest lucru se datorează faptului că temperaturile scăzute cresc densitatea lichidelor, în special a uleiurilor. Toate acestea pot duce cu ușurință la o situație în care motorul nu pornește.

De asemenea, merită să îți amintești că iarna, aceste  baterii auto sunt mult mai utilizate. Deci, este ușor de observat că iarna cererea de energie electrică crește și eficiența bateriei scade . 

Cum să ai grijă de baterie?

Poate fi foarte periculos ca bateria să se descarce complet. Temperaturile negative pot îngheța electrolitul , ceea ce ar distruge complet bateria. Pentru a evita acest lucru, urmează aceste sfaturi:

  • Pregătește bateria pentru iarnă

Înainte de instalarea înghețului, trebuie verificată bateria mașinii. Dacă nu are încă 5 ani, posibilele probleme nu ar trebui să apară din durata sa lungă de viață. Aceasta înseamnă că eficiența sa poate fi în continuare îmbunătățită. Printre altele, starea contactelor trebuie verificată – locul în care cablurile sunt conectate la cleme trebuie curățat și bornele bine fixate. 

Încarcă bateria atunci când nu o utilizezi

Este mai probabil ca bateria să se descarce dacă mașina este rar utilizată. Un motor care funcționează numai pe distanțe scurte și la relanti nu este capabil să furnizeze energie tuturor consumatorilor și să încarce suplimentar bateria . După câteva astfel de călătorii, este posibil ca mașina să nu pornească. Pentru a remedia acest lucru, este o idee bună să oprești toate dispozitivele electrice inutile din mașină la pornirea motorului.

  • Oprește dispozitivele inutile

Cu cât mașina este mai modernă, cu atât are nevoie de mai multă energie electrică. Mașinile noi consumă, de asemenea, mai multă energie în timpul opririi – au nevoie de energie de memorie pentru unele module, dar și de o alarmă – care este funcțională și la modelele mai vechi.

Când motorul este la ralanti, merită să te asiguri că electricitatea nu este absorbită de dispozitivele care nu sunt necesare în timpul conducerii. Dacă știi că este posibil să ai o problemă cu bateria, limitează încălzirea lunetei sau funcționarea sistemului de încălzire. 

CATEGORIES
Share This