Recomandari pentru prelungirea duratei de functionare a bateriei auto

Recomandari pentru prelungirea duratei de functionare a bateriei auto

Pozitionata sub capota, bateria auto este responsabila cu functiile de pornire, aprindere si luminare ale masinii, iar rolul esential al acestei componente este bine stiut de fiecare conducator auto, profesionist sau amator, de functionarea ei depinzand in totalitate motorul si capacitatea lui de a porni. De aceea, asigurarea unei functionari optime a bateriei auto, a prelungirii duratei sale de viata sunt preocupari indreptatite pentru orice proprietar de masina.

In medie, bateria auto poate functiona eficient intre trei si sase ani, durata care poate fi scurtata sau prelungita in functie de modul cum alegi sa-ti intretii autoturismul, dar si de criteriile de calitate si performanta luate in considerare in momentul achizitionarii acesteia dintr-o oferta cu mai multe tipuri de baterii auto. Astfel, pentru ca bateria auto sa aiba o viata mai lunga, este necesara curatarea periodica a acesteia, procedand la indepartarea depunerilor, folosind perii si substantele corespunzatoare pentru aceasta actiune.

In situatia in care masina nu va fi folosita o perioada de timp, de ordinul mai multor zile sau cateva saptamani, este recomandat ca bornele sa fie decuplate de la bateria auto, astel incat consumatorii sa nu o descarce. O alta masura eficienta pentru prelungirea perioadei de buna functionare a bateriei este si efectuarea unei verificari, de preferat o data la sase luni, prin care sa vezi care este situatia circuitului electric si sa identifici eventualele cauze care afecteaza bateria, precum anumiti consumatori, care-i determina descarcarea, alaturi de luarea masurilor ce se impun pentru remedierea acestor situatii.

De asemenea, la indemana oricui este si aplicarea urmatoarei masuri menite sa contribuie la protejarea bateriei auto. Este vorba despre renuntarea pe cat posibil la acele deplasari scurte, care nu fac decat sa afecteze bateria. Totodata, incearca sa nu opresti motorul in situatiile unor stationari de doar cateva minute. Atunci cand pornesti motorul, asigura-te ca ai oprit toti consumatorii, precum sistemul audio, faruri etc. O alta operatiune care este bine sa fie facuta cat mai des, dar cel putin o data pe luna, este cea privitoare la verificarea tensiunii bateriei auto. Iar daca aceasta nu se incadreaza la valoare de minimum 12,5 volti, este recomandata utilizarea unui redresor care sa o incarce corespunzator. Pentru ca rezultatele acestei verificari sa fie concludente, masurarea se va efectua dupa ce a trecut cel putin o ora de la oprirea motorului, pentru a se echilibra tensiunea.

Respectarea acestor masuri va face ca bateria masinii tale sa aiba o eficienta sporita si implicit o durata mai mare de functionare.

CATEGORIES
Share This